Historien om Alfabetet – Fra Hieroglyffer til Skolebøger

Alfabetet er en del af vores hverdag, men hvor mange af os ved egentlig, hvordan det opstod? Ordet “alfabet” kommer fra de to første bogstaver i det græske alfabet – alfa og beta. Men den historie går meget længere tilbage. I denne tekst vil vi udforske historien om alfabetet og tage dig med på en fascinerende rejse, der spænder over tusindvis af år og forskellige kulturer. Hvis du vil vide mere om alfabetet og hvordan du kan bruge det i læringssammenhænge, så husk at du kan få gratis og betalte ressourcer til danskundervisningen med Finurlige Fif.

Hvor begynder historien?

Historien om alfabetet starter i Egypten omkring 3500 år f.Kr., hvor hieroglyffer blev brugt til at registrere forretninger og andre vigtige informationer. Hieroglyffer er en form for skriftsprog, hvor hvert symbol repræsenterer et ord eller en sætning. Men hieroglyffer var meget ineffektive, da der var mere end 700 forskellige symboler og tegn, og det krævede mange års træning at lære at læse og skrive dem korrekt.

I det 2. årtusinde f.Kr. begyndte semitterne (en gruppe af sprogstammer) at bruge et alfabetsystem, hvor hvert tegn repræsenterede en enkelt lyd eller et bogstav. Dette gjorde det lettere at skrive og læse, og alfabetet spredte sig hurtigt gennem Mellemøsten. Det gamle hebraiske alfabet var det første rigtige alfabet, hvor bogstaverne ikke repræsenterede hele ord, men kun deres lyde. Det bestod af 22 bogstaver og blev brugt til at nedskrive jødiske tekster og biblen.

I 8. århundrede f.Kr. overtog grækerne alfabetet og tilføjede nogle nye bogstaver til systemet. De valgte også at placere bogstaverne i en bestemt rækkefølge, som stadig bruges den dag i dag. Grækerne eksporterede alfabetet til Italien, hvor det blev modificeret til det latinske alfabet, som bruges i dagens vestlige verden. Sammensætningen af ordene skete dog stadig på græsk manér, indtil romerne tog over og introducerede bindestregen, som gjorde at alle bogstaver kunne stå alene.

I Kina blev der også opfundet et alfabet, men her var ideen at skriftsystemet skulle baseres på forskellige tryk på papiret. Kinesisk er dog vanskeligt at lære, da der er mange flere tegn, der skal læres, end i det latinske alfabet. Det kinesiske alfabet kaldes pinyin.

Det hele startede med 22 bogstaver

Det er utroligt at tænke på, at et så vigtigt og fundamentalt system som alfabetet har en så lang og fascinerende historie. I dag er alfabetet blevet udbredt i hele verden og bruges i forskellige sprog, kulturer og religioner. Det er en del af vores hverdag, at vi læser, skriver og kommunikerer med hinanden via bogstaverne i alfabetet. Vi kan takke vores forfædre og tidligere civilisationer for dette effektive og tidløse skriftsystem, som stadig bruges den dag i dag. Så næste gang du sender en besked, læser en bog eller skriver en artikel, så husk på, at det hele startede med 22 bogstaver i det gamle hebræiske alfabet.