Hvad gør man, når et familiemedlem udvikler et misbrug?

Det vil altid være svært at være vidne til, at et menneske man holder af, ødelægger sig selv igennem et misbrug. Desværre er det virkeligheden for alt for mange danskere. Og det kan have store konsekvenser for både misbrugeren og de pårørende. Men hvad gør man så egentlig, når man står på sidelinjen til et misbrug?

Tal med nogen om det

Da misbrug kan være et meget tabubelagt emne, kan man nemt føle sig alene som pårørende. For hvem kan man tillade sig at dele denne private sag med?

Mange pårørende begynder at dække over misbruget. Derved bliver man faktisk det, man kalder medmisbruger, fordi man faciliterer det misbrug, der foregår bag lukkede døre. Derfor er det vigtigt, at du taler med nogen. Misbruget vil aldrig være dit ansvar.

Tag kontakt til behandlingssteder

Derudover kan du vælge at kontakte et misbrugscenter. Her kan du nemlig få hjælp til at håndtere situationen. Misbrugeren vil ofte have svært ved at erkende, at der er tale om et misbrug, også selvom det er helt åbenlyst udefra.

Som pårørende kan du altså være nødt til at være initiativtager til at opsøge behandling. Det er bare vigtigt, at du gør det i fællesskab med professionelle behandlere, så tingene bliver håndteret rigtigt.

Få den hjælp, du har brug for

Du skal også være opmærksom på, at du aldrig kan styre, hvordan et andet menneske vil reagere – heller ikke selvom vedkommende elsker dig højt. Det kan være svært at lægge ansvaret fra sig som pårørende, men det er vigtigt at vide, hvornår du kan være nødt til det.

For ikke fuldstændigt at dræne dig selv er det derfor vigtigt, at du ved, hvordan du tager hånd om dig selv i denne situation. Derfor kan det være en god idé at tage imod et behandlingstilbud til pårørende af misbrugere.